Author:admin85 Category: Kontor, Språk november 10th, 2015 No Responses

Det webdesign och grafisk design har gemensamt är att de bägge hjälper företag att synas bättre. Därmed blir det en del av marknadsföringen för ett företag. Ibland förväxlas dessa två begrepp men det är viktigt att hålla isär dem för att tydligare kunna se vad de olika designmomenteten tillför företaget. Många gånger är det även ett företag som anlitas för web design och ett annat för grafisk design. Självklart finns det även företag som erbjuder dessa bägge tjänsterna men så är det inte alltid.

Webbdesign

Webbdesign handlar om hur en webbplats byggs upp och hur en besökare upplever denna sida. I första hand handlar det om struktur, funktion och layout. Hur ska navigeringen ske och vilka sidor ska vara enklast att nå från menyn? Ska sidan ha ett antal widgets (sidopaneler) och vad ska i så fall finnas där? Kort sagt handlar det om att skapa en tilltalande hemsida som möter de behov av funktioner som finns.

Det är därmed till en webbyrå som man går till i det fall som en webbplats behöver skapas. För det en webbyrå i första hand arbetar med är just webbdesign.

Grafisk Design

Med grafisk design menas tydligare fokus på ett enda objekt. Ett tydligt exempel är logotyper. De som arbetar med att skapa logotyper arbetar med grafisk design. De designar då ett objekt som både ska vara tilltalande mot kunden och passande utifrån var den ska användas. Ska den tryckas på pennor, pins osv. kan det exempelvis inte vara för många smådetaljer.

Ett annat exempel är att dessa kan jobba med att kombinera text och bild till en helhet. Detta kan då ses som ett helt grafiskt element.

Kombinera?

Det är tydligt att webbdesign och grafisk design inte har skottsäkra väggar mellan sig. Ibland kan det vara svårt att veta var gränsen går. Men generellt gäller det att grafisk design har fokus på detaljer och kan förekomma både online och offline. Detta medan webbdesign enbart är online (vilket hörs på namnet) och är mer övergripande.

I det fall som en webbplats ska byggas upp kommer det behövas ett flertal grafiska delar. Det handlar om loggan som oftast sitter högst upp på webbplatsen men även pilar, skyltar, bilder m.m. Ibland handlar det om ”collage” som tar hela sidor. Ungefär där går arbetet över från webbdesign till grafisk design. Grafikerna lämnar sedan över arbetet till de som jobbar med webbdesign för att de sedan ska implementera det på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 2 = 2