De som har en bläckstråleskrivare behöver tids nog köpa nya patroner. Hur många sidor som man kan skriva ut innan bläcket tagit slut på den ena eller andra färgen beror på flera saker. Främst handlar det om hur mycket patronen innehållit samt hur stor del av varje pappersutskrift som det varit text eller bild på. När bläckpatroner köps in står det ofta hur många sidor som de räcker till och detta är då vanligtvis beräknat med en täckning på 2 % per sida vilket kan jämföras med ett A4 full med text.

Att man kommer behöva köpa in nytt bläck till skrivaren är alltså ett faktum. Lika uppenbart är det inte vad man ska kalla dessa patroner.

Bläckpatroner

Många säger bläckpatroner vilket är ett ord som passar bra med tanke på vad ordet syftar på. Det är patroner till en skrivare och det är bläck i dessa. Detta till skillnad mot toners som används till laserskrivare som inte använder bläck.

Färgpatroner

Ett annat alternativ är att säga färgpatron. Detta är ett mer ålderdomligt ord och kommer från den tiden då skrivarna enbart hade två patroner. En var svart en var en kombipatron för alla färger. Detta gjorde att man var tvungen att byta hela färgpatronen när en färg i den var slut. Dessa har helt och hållet försvunnit från marknaden idag men ordet kan mycket väl komma från denna tid.

Tittar man på hur en skrivare är uppbyggd idag så är det en eller två svarta patroner och sedan en av vardera grundfärg. Använder man ordet färgpatron blir det lite missvisande om det är den svarta som är slut. Ordet syftar ju på att det just ska vara färg och svart klassas vanligtvis inte som en färg. I alla fall inte i utskriftssammanhang.

Ur detta perspektiv är bläckpatroner ett mer passande ord. Men det finns även ett ytterligare.

Bläckstrålepatroner

Så länge man pratar om bläck så handlar det om en bläckstråleskrivare. Laserskrivaren är som sagt uppbyggt på ett annat sätt och den gamla matrisskrivaren (finns knappt kvar) på ett ytterligare sätt.  Så genom att säga bläckpatron har man redan ramat in att det handlar om en bläckskrivare.

Ordet bläckstrålepatron används inte speciellt utbrett idag vilket kan bero på att ordet till stor sannolikhet har några år på nacken. När bläckskrivaren var ny på marknaden och började sakta men säkert utkonkurrera matrisskrivaren använde många ordet bläckstråleskrivare. Detta för att tydligt markera hur den fungerade.

Så sammantaget – Bläckpatroner är troligtvis det mest talande ordet i detta fall. Det är även ett ord som speglar utvecklingen som sker bland skrivare. Men det är ju fritt att säga vad man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 7 = 3