De flesta vet säkert att en revisor jobbar med siffror. Att yrket går ut på att hantera siffror inom företag. Men vad är det egentligen personen gör?
En auktoriserad revisor har utbildning inom flera olika områden som har med bokföring och lagar som styr företag att göra. Det gör att de fyra stora arbetsområden som revisorn jobbar inom är följande:
- Bokföring
Det vanligaste är att företag anlitar en bokföringsfirma för bokföring. Men om man själv sköter bokföring och bara vill ha stöd kan en revisor anlitas. Det finns även arbeten som både bokföringsfirman och revisorn kan genomföra. Det handlar då om exempelvis om hantering av löneutbetalningar, kontroll på saldo och kvittohantering. Allt för att det ska ske på ett så korrekt sätt som möjligt utifrån de lagar och förordningar som finns som reglerar detta beroende på företagsform.
- Lönehantering
Lönehantering är något som en revisor kan anlitas för – likväl som en bokföringsfirma. Revisorns fördel är att man även kan få hjälp med avtalshantering och mer juridiska frågor som inte alltid bokföringsfirman klarar av att hantera.
- Kontroll
Kanske den funktion som de flesta förknippar en revisor med. Genom revision går en revisor igenom ett företags ekonomiska räkenskaper för att se att allt skett enligt gällande lagar och praxis. Det brukar genomföras en gång per år man kan självklart genomföras oftare om så behövs.
- Ekonomisk rådgivning
Många förknippar en revisors arbete enbart med en kontrollerande funktion. Att revisorn ska hitta eventuella fel i bokföringen och räkenskaperna. Men genom att ha ett tätt samarbete med revisorn redan under tiden då bokföring sker kan man få hjälp att göra rätt redan från början. Via ekonomisk rådgivning skapas förutsättningarna för en korrekt bokföring, tydliga avtal m.m.
Här kan man även få hjälp med mer komplexa analyser utifrån företagets ekonomiska siffror. Detta är något som småföretag ofta inte tänker på att utnyttja. Man kör på i ”gamla hjulspår” utan att tänka och analysera de siffror som uppstår. Men en erfaren revisor kan tydligt se utvecklingar hos företaget som kanske borde stoppas, eller puchas hårdare. Nyckeltal är mer än siffror. Det är tal som visar hur och inte minst varför utvecklingen går som den gör.
Källa: Ekonomijuridik.se