Author:admin85 Category: Ekonomi september 27th, 2014 No Responses

Sommaren 2014 var det tusentals som åkte till Brasilien för att titta på fotbolls VM. Men det var inte bara det landet som upplevde en ökad turism. Även turistnäringen i Sverige vittnade om starka siffror. Troligtvis inte i närheten av vad Brasilien kunde presentera den sommaren men trenden var ändå tydlig att allt fler valt att turista i landet.

Två av de orsaker som kan ligga bakom detta är kommunikation och marknadsföring. Dessutom uppskattas klimatet med ”lagom” varma somrar samt de exotiska vintrarna.

Bara mellan perioden januari-maj 2014 var det 3,7 miljoner nätter på vandrarhem, hotell och liknande bokade. Det var då en ökning med hela 5 procent i jämförelse med föregående år. Detta trots att 2013 hade rekordhöga siffror. Inget annat år i Sveriges historia har haft lika bra siffror.

Orsakerna är troligtvis tre till antal men att exakt säga vad detta beror på är svårt.

  • För det första har Sverige fått fler turistvänliga destinationer som på allvar kunnat konkurrera med andra turistattraktioner i Europa. Det handlar om attraktioner med en mängd inriktningar. Den mer exotiska turistnäringen har länge ökat i popularitet. Detta är exempelvis ishotellet ett exempel på. Andra är möjligheten att komma nära djur och natur på ett sätt som få länder kan erbjuda.
  • För det andra har Sverige lyckats betydligt bättre med sin marknadsföring än tidigare.
  • Tillgängligheten har ökat avsevärt. Både flyg- och rederinäringen har ökat vilket i sin tur skapat lättare vägar att ta sig till Sverige. För man ska komma ihåg att Sverige inte är ett land som man behöver passera för at ta sig vidare till andra länder så som det är med många Europeiska länder.

Enligt undersökningar är det främst norrmän och tyskar som tar sin semester i Sverige. Men en stark uppåtgående trend är även att britterna allt mer börjar semestra här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

+ 79 = 80