Author:admin85 Category: Ekonomi november 10th, 2020 No Responses

Går det att tjäna pengar på att spela mobil- och datorspel? Ja, det har blivit betydligt enklare när allt fler spel utvecklas på en blockkedja. I vissa länder finns idag personer som livnär sig på att dessa spel.

Detta utan sponsorer eller att spelen läggs upp på Youtube. Istället spelar de mycket, tjänar ”mynt” i spelet och säljer dessa vidare till andra spelare.

En ny ekonomi på väg för spelvärlden

Fram till några år sedan var ekonomin i alla datorspel uppbyggda på samma sätt. En spelare kan antingen utföra uppdrag och tjäna mynt – eller ta den snabba vägen att köpa mynt via Google Play. Det gäller exempelvis de extremt populära spelen Roblox och Clash Royal.

Mynten kan användas i spelet till att köpa kläder eller vapen – men kan generellt inte byta ägare. Spel som ligger på en blockkedja öppnar upp för en helt ny ekonomi.

Tjäna pengar på spel på blockkedjan

Det kan se ut på följande sätt:

Arne spelar Splinterlands och har kommit upp på en hög nivå. Han har flera dyrbara kort i sin samling och fått flera tusen ”mynt” i spelet. Mynt som exempelvis kan användas för att göra hans profil snyggare.

Han väljer nu att föra ut dessa mynt till en digital handelsplats för kryptovalutor. En handelsplats som därmed på många punkter kan liknas med Avanza. Han lägger ut sina mynt för försäljning och sätter ett pris i Bitcoin.

Eftersom det är ett populärt spel sker ett stort antal transaktioner dagligen (i likhet med handel med aktier) och det tar inte många sekunder förrän han sålt sina mynt. Arne går tillbaka till spelet för att ”jobba vidare” och skapa mervärde till hans spelande.

Vem var då som köpte hans mynt? Till stor sannolikhet någon som behöver mer mynt i spelet för att uppgradera sin figur.

Förr: Alla som vill ha mynt i ett spel var tvungen att betala med bankkort via Google Play

Nu: Mynten ligger på blockchain vilket innebär att de köps och säljs via handelsplatser. Priset sätts därmed helt marknadsmässigt utifrån tillgång och efterfrågan.

Inbyggd inflation i spelen

Hur kan speltillverkarna ”ge” ut gratis mynt i spelet som sedan kan växlas mot Bitcoin? Vem betalar för dessa?

I dessa spel finns en inprogrammerad inflation, dvs hur många nya mynt som ska skapas varje år och därmed varje dag. Om det från början var 1 000 000 mynt och det varje år skapas 20 000 mynt så är det en inflation på 2%.

Men mynten har inget värde – om det inte finns någon som vill köpa/sälja dem. Det är därmed köpare och säljare som skapar värde – inte speltillverkarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =