Företag som ger ut kreditkort försöker i marknadsföring lyfta fram de unika fördelar med just deras kort. Fördelar som ska få konsumenterna att prioritera detta kort för alla andra. Men det är inte sällan som fördelar lyfts upp som knappast är unika.

Det finns vissa förmåner som nästan alla kreditkort har. Tjänster som inte är unika eller som ska avgöra vilket kort som ska väljas. Dessutom finns det tjänster som knappt är någon fördel – trots att reklamen säger annat.

Bonus på allt

Ok, nu har inte alls alla kreditkort något bonussystem. På de kort som har bonus bör man dock läsa det finstilta lite noggrannare. Att få bonus på allt som köps kan låta lockande. I vissa fall är det en riktigt bra och fördelaktig tjänst. Att exempelvis få 1% på alla inköp ger tillbaka en ganska stor summa per år … kanske …

Många kreditkort som har bonus har en ett ”bonustak” som styr den maximala bonusen man kan få under ett år. Ett bra exempel är kreditkortet från Komplett Bank, ett riktigt bra kort som ger 1% bonus ”på allt”, även på drivmedel. Sedan ger kortet även 2% på E-butiker.

Men tittar man lite närmare på villkoren så finns det då ett bonustak på max 500 kr per månad och max 2000 kr per år. Ett enpersonshushåll kanske inte slår i ”taket” men en familj med några barn som använder kortet för all mat, ger ju bra bonus, och tankar bilen med kortet, ger ju bra bonus, osv.

De kommer säkert att maxa ut bonusen. Nu behöver man inte kasta bort Kompletts kort för den skull, det ger som sagt bra bonus, utan istället införskaffas fler kort, kanske ett gratis bensinkort eller något annat kreditkort med bra bonus. Om det finns två vuxna i familjen så finns självklart möjligheten att skaffa ett till kort från Komplett.

Sedan finns exempelvis kreditkort med 0,25% i bonus. Självklart är det bättre än ingen bonus alls men den totala summan som tjänas på ett år är i regel så liten att bonusen knappast kan väga tungt när kreditkort ska väljas.

Kreditkort med bonus

50 räntefria dagar

Alla kreditkort har räntefria dagar. Utan räntefria dagar skulle det helt enkelt inte vara ett kreditkort. Det skiljer däremot något gällande hur många räntefria dagar som korten har. En del har 45 dagar medan de med längst period har upp till 60 dagar. Men det är knappast en ”salespoint”.

Har du ett kreditkort med 45 räntefria dagar och inte kan betala fakturan förrän efter exakt 60 dagar går det alltid att skjuta upp betalningen även om det då uppkommer ränta. Är räntan ca 10 % kan man räkna med att det kostar ca 50 kr i räntekostnad att skjuta upp en betalning på 10 000 kr drygt 10 dagar. Antalet räntefria dagar bör alltså inte väga tungt i val av kort.

Reseförsäkring ingår

Alla kreditkort i Sverige har reseförsäkring, i skrivande stund i alla fall. Det är därmed inte alls unikt. Det är en klar fördel att betala en resa med kreditkort just eftersom det kompletterande reseskyddet ingår. Därmed går det exempelvis att få ersättning för försenat bagage, missat anslutningsflyg och avbeställning vid sjukdom (avbeställningsskydd).

Däremot är det skillnad på korten utifrån vilka delar som ingår i reseförsäkringen. Dessutom hur stora belopp som går att få vid de olika tillfällena. Det som framförallt är viktigt är att avbeställningsskydd ingår eftersom det annars måste tecknas separat hos resebolaget. En helt onödig kostnad då det finns flera gratis kreditkort som har avbeställningsskydd i reseförsäkringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

− 5 = 3