Author:admin85 Category: Annat, Språk augusti 31st, 2017 No Responses

Ungefär lika stor som Jämtland är Taiwan hem till 23 miljoner människor som tränger sig på 60% av landets yta där höga berg inte förekommer. Det gör Taiwan till världens andra tätaste bebodd land efter Bangladesh.

Invandrare från Kina sedan 1600-talet och fram till 1949

De flesta av landets befolkning (ca 80%) är ättlingar till invandrarna från södra Kina vid 1600-, 1700- och 1800-talet, huvudsakligen från FuJian provinsen men även från Hakka byarna i Kanton. Hakka folket talar sitt eget Hakka dialekt medan de från FuJian talar en annan dialekt som idag de hellre kallar för taiwanesiska än Syd-Fujianesiska.

Anledningen till att skära bandet med Kina är uppenbar. Vad som mötte dem efter 50 års koloniala ockupation av Japan var en series brutala politiska förföljelser av den dåvarande kinesiska regeringen. Detta har lämnat ett så djupt sår att det än idag inte är fullständigt läkt. Såret manipuleras av politikerna och manifesteras tydligast vid Taiwans presidentval. När en och en halv miljon flyktingar som några år senare (1949) följde den dåvarande kinesiska regeringens reträtt till Taiwan var splittring mellan dem och de infödda taiwaneserna ett rent faktum.

Taiwans austronesiska ursprungsbefolkningar

Oavsett om de gillar det eller inte har samtliga ovannämnda folkgrupper sitt ursprung från Kina på ett eller annat sätt. Till skillnad från dem så finns det en annan grupp som inte alls ha något som helst band med Kina vare sig etniskt, kulturellt eller språkmässigt. Denna grupp är Taiwans urfolk som beräknas till 2,3 % av landets totala befolkning. Urfolken har bott i Taiwan i flera tusen år. Genetiskt och lingvistiskt sett hör urfolken till Austronesiska folk resp. språk, vilket gör att man hittar likheter i andra kulturer i Sydostasien och runt Stilla havet.

Bland Taiwans urfolk finns det 16 olika stammar med varsitt eget språk som inte går att kommunicera på över stamgränsen. Även om deras kulturer är nära varandra så finns det nyanser i levnadssätt och inte minst i folkdräkt som gör var och en extinkt. Det som är gemensamt för dem är deras musikaliska begåvning, vilken får sitt uttryck särskilt i deras skörderitualer. Bland ursprungsbefolkningarna är Bununfolket känt för sin polyfoni i åtta stämmor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

81 + = 85