En del människor anser att det är skamligt att behöva gå till en pantbank. Ett arv från förr då pantbanken var ”sista utvägen” i en pressad ekonomisk situation. Men det finns även de som ser fördelarna i denna låneform och hellre väljer den än andra låneformer. Är pantbank bättre eller sämre än andra lån?

Det finns flera tydliga skillnader mellan att låna på pantbank och att låna pengar via en bank eller ett kreditbolag. Skillnader som även visar på fördelarna (och nackdelarna) med låneformen. Vilken låneform som därmed är bäst beror på vad man som låntagare prioriterar.

Förläng så länge som du vill

Högkostnadskreditslagen begränsar alla högkostnadskrediter (effektiv ränta över ca 30%) till enbart att få förlängas en enda gång. Tidigare kunde framförallt snabblån förlängas ett flertal gånger men detta har nu reglerats till maximalt en förlängning per lån.

Däremot innefattas inte pantbanken av denna lag vilket gör att lånet kan förlängas hur många gånger som helst. När lånetiden löpt ut går det därmed att betala upplupen ränta samt en administrationsavgift varpå man kan behålla lånet under ytterligare en låneperiod. En period som vanligtvis är en till tre månader. När det sedan blir dags att betala tillbaka kan man återigen välja att amortera eller enbart betala ränta och administrationsavgift. Någon gräns finns inte i hur länge lånet kan förlängas.

Kvinna värderar smycken

Om detta sedan är bra eller dåligt finns det delade meningar om. Pantbanker erbjuder lån på ett par månader och så länge som återbetalning sker under denna tid blir inte kostnaden speciellt hög. Men om lånet förlängs flera gånger blir det snart ett årslån och då bör det vara ett av de dyrare alternativen.

Alla kan låna

Det finns bara en enda låneform där i stort sett alla får låna pengar – hos pantbanken. Som kund behöver man kunna legitimera sig men någon kreditupplysning tas aldrig av pantbanken vilket gör att dålig kreditvärdighet inte står i vägen. Detta eftersom pantbanken har hela säkerheten i den produkt som lämnats in som pant.

För personer som har svårt att få andra lån kan alltså pantbanken vara ett bra alternativ. Samtidigt kan man ifrågasätta om personer som har så låg kreditvärdighet att lån inte beviljas hos klassiska långivare bör skuldsätta sig ytterligare.

Kan aldrig ge anmärkning

Ett lån hos en pantbank kan aldrig resultera i en betalningsanmärkning eller utmätning via Kronofogden. Skulle låntagare inte kunna, eller inte vilja, återbetala lånet kommer istället pantbanken sälja panten och därmed få in pengar. Även om de får in mindre pengar än kvarvarande skuld så kommer skulden att nollställas och får de in mer kommer låntagaren få mellanskillnaden.

För personer som är oroliga för att få anmärkningar kan pantbank vara ett mycket bra val. Men att låna pengar med tanken att man inte kan återbetala kanske inte är bästa alternativet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × = 10