Det finns mängder av böcker i världen och det kommer ut hundratals fler varje år. Böcker kan vara korta, tjocka, långa, tunna och i olika färger. De flesta böcker är antingen lättlästa eller svårlästa, alternativet är oläsbara. Hur ska jag veta vilka böcker som passar mig? Det är tyvärr svårt att veta innan du har läst den. Här kommer en lista på ett par böcker som jag älskar. Du kan själv avgöra om de verkar passa dig eller ej. Annars så är det bara att leta vidare efter andra böcker som verkar bra.

Min absoluta favoritbok är Jane Eyre som är en klassisk roman skriven av Charlotte Brontë. Boken handlar om en ung, föräldralös flicka i mitten av 1800- talet. Flickan bor hos sin morbror, moster och deras tre barn. Efter ett raseriutbrott skickas hon iväg till en internatskola där hon stannar i många år. Först som elev, men senare även som lärare. Jane, som flickan heter, har ett alldagligt utseende, men ett väldigt hett temperament. Hon har en väldig rättskänsla och vågar säga ifrån om något känns fel. Jane går ett mycket olyckligt öde till mötes, det är många gånger som hon balanserar på randen till fattigdom.

Om du gillar romantiska, känsloladdade, tragiska och beroendeframkallande böcker kanske du ska läsa den här. Boken är ca 700 sidor lång, men det är inte så farligt. 700 sidor är ju inget dödsstraff direkt att läsa. Brontë skriver med ett språk som verkligen suger in mig i boken. Det är som att vara en liten dammtuss som sugs upp av en stor dammsugare. Omöjligt att låta bli att läsa. Språket är lättfattligt och väldigt målande, men om du hatar förutsägbara böcker så tänk ett extra varv innan du läser Jane Eyre.

Det för att det är en klassisk roman om en flicka och en man som förälskar sig, men som ändå inte kan få varandra och om en ovanligt elak moster. Vissa ställen förstår man vad som kommer att hända och frustreras över att Jane inte förstår någonting. Ibland dyker det trots allt upp överraskande saker och du står där helt förbluffad och förstår inte vad det är som har hänt. När jag läste Jane Eyre strömmade floder ur mina ögon och skrattet hoppade i magen. Det är verkligen en bok att rekommendera.

"3d human" läser en bok

En annan av mina favoritböcker är Liftarens guide till galaxen, skriven av Douglas Adams. Om Jane Eyre är sorglig, romantisk och lite förutsägbar så är den här precis tvärt om. Liftarens guide till galaxen liknar lite ett svart hål, du dras in i den och vet inte vad som kommer att hända, men tycker ändå att det är skoj. Artur Dent och Ford Prefekt är huvudpersonerna. De bor på jorden i en liten mysig stad i England. En dag förstörs hela Arturs värld, bokstavligt talat. På samma dag rivs både hans hus och hela planeten Jorden. Ford Prefekt som är från en annan planet, tar med Artur för att lifta med ett vogonskepp.

Precis samma skepp som rev Jorden för att bygga en intergalaktisk motorväg. Efter långa strapatser slängs de ut ur rymdskeppet och finner sig kämpande för sina liv mitt ute i världsrymden. Av en slump, ett särskilt sorts drivmedel för en speciell sorts rymdskepp plockas de upp precis i sista sekunden. Den här boken är fullkomligt ologisk, rolig och fascinerande. Den är ca 300 sidor lång och första boken i en ”trilogi” som bestående av fem böcker.

Det finns miljontals böcker i världen och jag har bara skrivit om två. Du har inte precis fått det lättare. Jag hoppas ändå att du uppskattar dem och använder dem på något sätt, även om du inte läser den. De fungerar säkert bra som hyllor, stolar, flaggor, kuddar eller varför inte som toapapper?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 × = 6