Author:admin85 Category: Litteratur & Ordspråk m.m. september 8th, 2013 Comments are closed.

Vet du vad det kallas när man använder sin telefon för att ta en bild på sig själv som ska vara självgynnande (smickrande)? Ordet som används är ”Selfie” och har använts så ofta i olika sociala medier att det blivit ett vedertaget begrepp. Detta i likhet med att ”googla” som för relativt många år sedan blev ett begrepp på att söka information på nätet via sökmotorn Google.

Selfie är ett av de nyord som använts i sådan stor utsträckning att engelska Oxford Dictonary har valt att lägga med det i ordlistan över engelska ord.

Vad som avgör om ett nyord ska antas till det officiella brittiska språket är flera faktorer. Det ska ha en stor spridning och alltså inte enbart förekomma på enstaka platser eller tillfällen. Dessutom ska ordet använts frekvent under en längre tid och dessutom av flera olika källor. Selfie fyllde alltså dessa kriterier och blev ett av de ord som lades till under 2013.

Oxford Dictionary lägger till ca 1000 nya ord varje år men samtidigt kan vissa försvinna eftersom språket hela tiden byggs upp och förändras.

Andra ord som lagts till under 2013 är Twerking, Girl Crush och Digital Detox. Till motsats mot Selfie handlar twerking inte om att visa sig själv i bästa dager då twerking är att dansa genom att skaka på höfterna i något som mest kan liknas vid studsiga rörelser.  Ett typiskt exempel är Miley Cyrus som dansade loss på MTV video music award 2013 med twerking-rörelser.

Att genomföra en Digital Detox innebär att ta paus (fasta) från alla digitala medier som t.ex. Facebook, MySpace andra sociala forum. Idag är det många som flera gånger per dag känner sig tvungna att logga in och skriva/kommentera på dessa sidor vilket skapar en social stress. Att ta en Digital Detox kan därmed bli lösningen för att bryta det digitalt sociala beroendet.

Girl Crush är ett ord som syftar på en kvinna som blir förälskad i en annan kvinna. Men detta utan att det är en sexuell attraktion. Det ska alltså inte förväxlas med homosexualitet där en kvinna dras till en annan kvinna även utifrån sexuell attraktion.

Comments are closed.