Author:admin85 Category: Ekonomi, Hem & Hushåll mars 14th, 2018 No Responses

Med en ränta som ofta är mindre än hälften så hög som på ett privatlån är det lätt att tro att bolånet alltid är det bästa alternativet. Men är det så? Ekonomisidan Bästalånet.net visar att det inte är helt uppenbart.

Högre bolån kan trigga amorteringskrav

Ett bolån får vara på maximalt 85 % av bostadens värde. Det betyder att om bostaden är värd 2 miljoner kan lånet uppgå till 1,7 miljoner. En familj som i detta fall enbart lånat 1,3 miljoner kan alltså höja lånesumman och därmed använda pengarna till renovering, resa osv. På så vis har man utnyttjat den låga räntan och kommer undan högre räntesatser som finns på privatlån.

Men belåningsgraden påverkar även amorteringskravet. Bolån som är på under 50 % i belåningsgrad behöver inte amorteras. I detta fall kan man alltså välja mellan att amortera valfri summa varje år eller enbart betala räntekostnaden. Detta enligt de regler som finns gällande amorteringskrav. De som väljer att enbart betala ränta får därmed en relativt låg månadskostnad.

Rätt bolån kan vara en guldfargad spargris

Om sedan bolånet höjs, för att få råd till resan, kanske belåningsgraden uppgår till 55 %. Då plötsligt aktiveras amorteringskravet och amortering måste ske med 1 % av lånebeloppet årligen. En familj som har ett lån på ca 1 miljon måste därmed amortera ca 10 000 kr per år vilket innebär en ökad månadskostnad med ca 800 kr.

Nu finns det visserligen ett ytterligare alternativ. Det är att ha detta nya lån som ett tilläggslån till bostaden. Detta måste då separat återbetalas under 10 år.

Värdering – bara var femte år

Enligt de nya amorteringskraven får ny värdering av bostaden enbart ske var femte år. Med ny värdering menas att exempelvis en mäklare gör en värdering som sedan ligger till grund för lånet och därmed dess belåningsgrad. En familj som har en belåningsgrad på 85 % kan inte låna mer pengar. Men genom att de genomför en omvärdering kan bostadens värde ha gått upp vilket därmed gör att belåningsgraden går ner. Med lägre belåningsgrad finns så plötsligt möjlighet att höja lånet.

Men man ska då komma ihåg att omvärdering av bostad som påverkar lånet enbart får ske var femte år. Om värdering sker i detta fall så kommer det ta fem år innan omvärdering kan ske igen. Därmed har man låst upp sig på lånet kommande fem år – det går alltså inte att höja under denna tid om inte amortering skett i större utsträckning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

55 + = 56